Cara Nak Buat Ikan Pekasam

Daging di potong kecil-kecil dan di bersihkan serta toskan. Anggaran 1kg ikan 100g garam.


6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My

Nak Hilangkan Hanyir Ikan Haruan Mak-Mak Boleh Cuba 7 Cara Mudah Ni.

. Larutkan 12 cawan garam kasar dengan 3 cawan air suam. Siapkan irisan 5 butir bawang merah tomat boleh yang merah boleh juga yang masih hijau cabe hijau 3 buah cabe merah 1 buah. Jika dihidangkan dengan juadah lauk ikan pekasam sudah tentu selera makan akan terus terbuka.

Pada sekitar tahun-tahun 50 60an waktu itu tak ada eletrik dan peti. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan ikan. Biasa org guna ikan air tawar 2.

Peralatan yang sedia ada dirumah boleh digunakan Cuma hanya eli ikan graa beras hancur dan asam keping. ½ cawan garam halus. Basuh ikan lampam yang kita nak gunakan sebagai pekasam.

7-8 ekor ikan gelama boleh juga guna ikan sungai. Lepas tu masukkan dalam balang dan susun satu persatu ikan. Susun ikan dalam bekas kedap udara dan kemudian tutup bekas tersebut dan simpan ditempat yang selamat selama 2 atau 3 hari.

Bersihkan dahulu ikan daripada garam kasar. Gaul rata Masukkan sekali beras ke dalam bahagian dalam ikan. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais.

Nak tahu cara buat pekasan jom kita cuba buat sendiri berpandukan perkongsian ini. Masukkan beras yang telah dimesin ke dalam air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat. Gaul ikan yang siap dibersihkan tadi bersama beras yang siap dikisar yang dicampur dengan air.

Ambil ikan yang telah ditoskan semalaman salutkan dengan garam pada keseluruhan ikan tersebut. Perah asam limau sampai keseluruhan daging. Kali ini kita akan menggunakan ikan laut iaitu ikan gelama.

Salam satu Hobi OutdoorSegmen JOM REDAH kali inimemaparkan cara2 membuat ikan pekasam dan ikan masinIkan hasil saya menjala sebelum iniResepi dan cara. Ikut step di bawah. Goreng macam buat teloq dadar.

Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food Cara Membuat Ikan Pekasam Homemade. Goreng ikan dengan api yang perlahan. Ini adalah step wajib.

Sumbat juga garam dan beras dalam perut ikan. Ikan yang telah ditoskan digolek-golekkan dalam garam kasar dan juga beras yang telah dikisar lumat tadi. Daging lembu dicuci bersih-bersih.

About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Garam halus secukupnya untuk tabur selepas disalut beras. Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade Resepi Pekasam Ikan Gelama Tahan Lama Iluminasi Cara Buat Ikan Pekasam Homemade Peram Dua Minggu Dah Boleh Goreng Bukan Main Sedap Port Makan.

1Ikan disiang dan dibasuh bersih. Goreng ikan dengan api yang perlahan. CARA BUAT IKAN PEKASAM Pekasam edisi utara menggunakan ikan sungai atau air tawar.

MENU ISTIMEWA di Malaysia Lebihan ikan yang ditangkap semasa menjala memancing biasanya ikan darat akan diperam menjadi PEKASAM mengikut resepi dan ola. Macam mana nak buat ikan pekasam. Apabila ikan dah garing angkat dan toskan.

2-3 keping asam gelugur. Ikan puyu yang telah diperap semalaman itu dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya. Biar sampai garing baru terbalikkan.

Bekasam atau Pekasam yang super enak dan tidak baucaranya ikan di campurkan dengan garam dan sedikit penyedap rasa setalah rata ikan nya di jemur Sampai a. Jangan sangkakan ikan laut tak sesuai ye nak buat pekasam. Celupkan ikan tadi seekor demi seekor ke dalam.

Jika tiada selera daging pekasam ni boleh membangkitkan selera makan anda. Tip goreng ikan pekasam 1. Salutkan ikan yang ditoskan tadi dengan beras yang di.

Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4. Basuh Ikan Dan Bersihkan Ikan. Kikis ikan dan asingkan berasnya.

Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Tip goreng ikan pekasam 1.

Cara-cara buat ikan pekasam Cara buat ikan pekasam menggunakan alatan yang mudah dan ringkas sahaja. 2-3 keping asam gelugur. Cara buat ikan pekasam mempunyai teknologi.

Bersihkan ikan gaul dengan garam kasar. Tak perlu masukkan dalam peti. Buang sisik ikan sebab kita nak beras nanti melekat pada badan ikan.

Kikis ikan dan asingkan berasnya. Sediakan balang dan taburkan sedikit garam kasar di dasar balang. Bila ikan dah bersih perapkan dengan garam kasar.

Cukup sekadar di luar tutup dengan penutup elakkan lalat. Biasanya ikan pekasam adalah pembuka selera makan lebih-lebih lagi waktu bulan puasa untuk makan sahur dipenghujung pengakhiran puasa biasanya nak bersahur begitu lembab sekali. Cara buat ikan pekasam.

Cara - cara memasak. Ikan kemudikair tawar 12 kg. RESIPI IKAN PEKASAM HOMEMADE.

Kemudian dikisar dengan blender sehingga halus. Nak beli mahal sangat. Cara Nak Buat Ikan Pekasam By Ra_Magdalena131 07 Jul 2022 Post a Comment Di samping makanan barangan lain yang turut dijual di sini.

Ambil ikan yang diperap basuh dan bilas serta toskan hingga kering. Siang dan bersihkan ikan.


Cara Membuat Ikan Pekasam Homemade 4 5 Hari Sudah Jadi Fermented Pekasam Fish Resepi Alexiswandy Youtube


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade


6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade

No comments for "Cara Nak Buat Ikan Pekasam"